Sunday, November 9, 2008

"Tuled olid suured, erkpunased ja vilkusid!"


Naisega sauna sõitnud Põlvamaa talunik nägi metsa kohal saladuslikult plinkivat tuledekolmnurka, mis tema arvates oli tundmatu lennumasin.

Kui Holvandi küla talupidaja Aunis Rohelpuu esmaspäeval umbes poole üheksa paiku õhtul koos abikaasa Anneliga naabrite sauna sõitis, märkas naine, et üks lennuk seisab metsa kohal. Aunise sõnul oli taevas kolm punast vilkuvat tulukest, mis sarnanesid värvimuusikaga. "Laternad

moodustasid kolmnurga. Tuled olid suured, erkpunased ja vilkusid vaheldumisi. Lennumasin võis olla 500 meetri kõrgusel ning meist umbes kilomeetri kaugusel," kirjeldab Aunis. Võib-olla oli see ikkagi lennuk või kopter? "Lennuk ei seisa paigal. Ja kopter müriseb kõvasti," ütleb Aunis.

Tulukesed sõitsid metsa taha

Tundmatu lennumasin seisnud paigal veidi üle minuti ja hakkas siis aeglaselt, igasuguse mürata, Räpina suunas liikuma. Vilkuvad tuled liikusid umbes pool kilomeetrit ja kadusid männimetsa taha. Aunise arvates pidanuks tulukesed varsti taas nähtavale ilmuma, kuid need jäidki kadunuks.

Kokku nähti taevamängu umbes kaks-kolm minutit. Ühtegi fotot abielupaar kahjuks ei teinud, sest aparaati ega mobiili ei olnud kaasas.

Rohelpuu sõnul on taolisi tulukesi Põlvamaal varemgi nähtud. Näiteks on neid märganud tema tädipoeg.

Eriotstarbelisel lennul kopter?

Lennuliiklusteeninduse ASi lennujuhtimisosakonna juhi Üllar Salumäe sõnul on pimedas objektide kõrgust väga raske hinnata, kuid kolme punast tuld standardselt valgustatud sõidukil olla ei saa. "Kohustuslikuna peaks lennukil olema ühe tiiva otsas punane ja teise otsas roheline. Lisaks on mõnel lennukil sabas veel üks punane tuli kokkupõrke vältimiseks," räägib Salumäe. Purilennukid, motodeltaplaanid ja ka kuumaõhupallid pimedas ei lenda. Salumäe arvates võis talunik näha kopterit, mis tegi eriotstarbelist lendu või oli tegu lennuvahendiga, millele omanik ise on tuled külge pannud. Piirivalve lennusalga kopteritest on kolm tuld vaid Vene päritolu Mi-8-l: kaks punast ja üks roheline. Kuid see kopter esmaspäeva õhtul Põlvamaal ei lennanud.

No comments: