Wednesday, November 12, 2008

Oisulased liitsid tamme ja mõisapreili hingeOisulased liitsid tamme ja mõisapreili hinge 23.07.2005 00:01 Tiit Reinberg, reporter

Oisu rahvamajas kummitava mõisapreili hinge rahustamiseks tegid kohalikud inimesed rahvamaja ees ära kuivanud tammest tema kuju.

Oisu vallavanem Toomas Marrandi ütles, et rahvamajast mõne meetri kaugusel kasvanud tamm hakkas kuivama kaks aastat tagasi. Et ta oli maja poole kaldu, tuli maha võtta. «Me ei raatsinud tamme niisama maha saagida, nii tuligi mõte teha tüvest mõisapreili kuju,» sõnas ta.

Marrandi teada pole kunagi õnnetu armastuse tõttu endalt elu võtnud mõisapreili hing siiani rahu saanud ja kummitab rahvamajas. «Ta ei tee kellelegi paha, käib lihtsalt majas ringi,» selgitas ta. «Kümme aastat tagasi, kui siin muuseum avati, kuulsid paljud inimesed tema samme.»

25 meetri kõrguse tamme vanuseks hindas Marrandi 150 aastat, sama vana peaks nüüd olema ka mõisapreili. «Katsusime selle kujuga vana puu ja mõisapreili hinge ühendada, et nad saaksid mõlemad rahu,» lisas Marrandi. «Kuidas see õnnestub, näitab aeg.» Puutüvest mõisapreili väljasaagimise usaldasid oisulased vigursaagijatele Ly ja Raul Tederile.

Mõisapreili valmis nelja päevaga, Marrandi teada inimestele tulemus meeldib.

Mõisapreilil on pikkust 180 sentimeetrit nagu vallavanemalgi. Tamme läbimõõt rinnakõrguselt oli 90 sentimeetrit, aga siinkohal jättis Marrandi mõisapreili ülejäänud mõõdud enda teada. «Mõisapreilide puhul sellistest asjadest ei räägita,» põhjendas ta.

Et kuju mitmele põlvele silmailu pakuks, on ta linaseemneõliga üle pintseldatud. «Puutüvi on juurikatega maas, seetõttu pole kartust, et kurikaelad ta ära virutaksid,» märkis Marrandi.

Oisu valla kultuurijuht
Piret Lai ütles, et on mõisapreiliga kokku puutunud. «Mõnikord läheb rahvamaja köögis uks lihtsalt lahti, kuigi mingit tuuletõmbust pole,» sõnas ta.

Lai väitis, et tema preilit ei karda. «Kui uks läheb iseenesest lahti, teretan teda viisakalt ja toimetan oma asju edasi,» ütles ta.

No comments: